feesten

10 Simpele lekkere gerechten tijdens jouw Lloret de Mar vakantie!

Ook op vakantie lekker eten!

Op vakantie heb je vaak niet de beschikking tot een compleet keukentje voorzien van alle gemakken, zoals je dat thuis hebt. Of je bent eindelijk lekker vakantie aan het vieren en hebt geen zin om weer complete maaltijden te moeten gaan bereiden. Toch kun je ook tijdens jouw jongerenvakantie in Spanje lekker én simpel koken! Met deze recepten zet je in een handomdraai een lekker gerecht op tafel.

De Spaanse keuken zoals wij die kennen bestaat vooral uit paella, tortilla en gazpacho. Daarnaast staan de Spanjaarden bekend om hun tapas: een aantal kleine hapjes die in totaal een maaltijd vormen. Ook kenmerkend voor de Spaanse keuken is het gebruik van veel olijfolie, ui, verschillende soorten kruiden, knoflook en peterselie. De volgende recepten passen perfect bij jouw jongerenvakantie in Spanje, en zijn bovendien niet erg moeilijk om te maken.

Oranje-gazpachoOranje gazpacho

Gazpacho is een koude soep, gemaakt van groenten en kruiden. Gazpacho is lekker licht, en ideaal om te eten na een dagje op het strand te hebben gelegen.

Dit heb je nodig:
  • 1 rode paprika (schoongemaakt)
  • 2 gele paprika’s (schoongemaakt)
  • 1 rode peper (zaadlijsten verwijderd)
  • 2 tenen knoflook
  • 2 tomaten, in stukken
  • 1 ui, in kwarten
  • 1/2 komkommer, geschild
  • 1 1/2 sneetje casinobrood, zonder korst
  • 4 el rodewijnazijn
  • 100 ml olijfolie extra vierge
  • 1/2 bakje platte peterselie (a 20 g), fijngesneden
Zo maak je het:

Snijd de paprika’s en peper grof. Maal met de knoflook, tomaat, ui en komkommer fijn in de blender. Week het brood 10 sec. in 100 ml water en knijp uit. Doe met de azijn en olie bij de groenten in de blender en maal nog 30 sec. Voeg een paar el water toe als de soep te dik is. Breng op smaak met peper en zout. Zet minimaal 1 uur afgedekt in de koelkast. Verdeel de soep over kommen of glazen, en verdeel de peterselie erover. De gazpacho is erg lekker met soepstengels!

tomaten-frittataTomatenfrittata uit de oven

Hoewel frittata oorspronkelijk uit Italië komt, zijn de Spanjaarden ook gek op dit gerecht. Een frittata is een kruising tussen een omelet, pizza en pannenkoek. Het wordt gemaakt van ei met geraspte kaas, en je kan eigenlijk zelf toevoegen wat je lekker vindt. Let op: om dit gerecht te maken heb je een oven nodig.

Dit heb je nodig:
  • 1 zakje verse dille (15 g)
  • 1 pot tomatensaus met kruiden
  • 6 eieren
  • 1 zakje gemalen of geraspte kaas (150 g)
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 zak broodjes
  • 2 1/2 eetlepel azijn
Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 225 °C. Snij de dille fijn, en schep in een klein schaaltje 1/4 dille en 2 el tomatensaus. In grote schaal eieren loskloppen. De rest van de tomatensaus, rest dille, pastakaas en wat zout en peper erbij roeren. Bakplaat met beetje olie invetten en met bloem bestuiven. Ei-tomaatmengsel op bakplaat gieten en in oven in 15 min. laten stollen. Minstens 30 min. laten afkoelen en in driehoekjes snijden. Broodjes in hete oven bakken volgens aanwijzingen op verpakking. Aan schaaltje met tomaten-dillesaus, rest olie en azijn toevoegen en doorroeren. Verdeel de frittata over 4 borden en eet er warme broodjes bij.

spaanse gehaktballetjesSpaanse gehaktballetjes

Deze Spaanse gehaktballetjes zijn erg simpel om te maken, en bovendien heel erg lekker.

Dit heb je nodig:
  • 1 ei
  • paneermeel
  • 50 ml melk
  • 1 zakje rucola
  • 500 g rundergehakt
  • 1 zakje gehaktkruiden
  • olijfolie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 fles ketchup (het liefst Heinz Tomato Creation Authentic)
Zo maak je het:

Meng het gehakt met de gehaktkruiden, ei, paneermeel, paprikapoeder en de melk. Maak van het mengsel kleine gehaktballetjes en bak deze in de olijfolie gaar. Blus het geheel met ketchup (de Heinz Tomato Creation Authentic) af. Laat het gerecht 5 minuten zacht stoven. Garneer het gerecht met rucola. Lekker als bijgerecht of als tapas.

paellaPaella

Een klassiek, traditioneel en wereldberoemd gerecht uit Spanje is zonder meer de Paella. Paella bestaat uit een rijstschotel, met vis, schaaldieren, schelpdieren en/of met kip. Allerlei variaties zijn mogelijk. Je kunt uit het recept hieronder dus zelf ingrediënten toevoegen of juist weglaten.

Dit heb je nodig:
  • 2 vleestomaten
  • 300 gram snijbonen
  • 2 citroen, in partjes
  • 750 gram risottorijst
  • 6 eetlepels olijfolie
  • een snufje saffraan
  • 1 rode paprika, in reepjes
  • 4 teentjes knoflook, gehakt
  • 450 gram kipfilet, in blokjes
  • 16 zoutwater reuze garnalen, ontdooid
  • 1 eetlepel fijngehakte, verse peterselie
  • 1,5 liter bouillon , visbouillon van tablet
Zo maak je het:

Bestrooi de kipfilet met peper en zout. Verhit in een paellapan of ruime hapjespan 2 eetleleps oli en bak de hamplappen en kipfilet in 5 minuten bruin. Verwarm intussen de bouillon met de safraan. Snijd de tomaten in vieren, verwijder de zaadjes en sneed het vruchtvlees in blokjes. Schep het vlees op een bord en verhit de rest van de olie in de pan. Bak de tomaat met de paprika en de knoflook 5 minuten. Voeg de kipfilet, rijst en snijbonen toe. Schenk de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Laat de paella 10 minuten zachtjes sudderen. Leg de garnalen op de paella en laat de paella zachtjes nog 10 minuten sudderen totdat alle bouillon is opgenomen en de rijst beetgaar. Roer niet meer, de rijst mag aan de pan plakken. Keer de garnalen na 5 minuten om. Garneer de paella met peterselie en partjes citroen.

TortillaTortilla

De Spaanse tortilla is een van de beroemdste en simpelste gerechten uit de Spaanse keuken. Het gaat om een dikke omelet van ei, aardappels en olijfolie. Regelmatig wordt ui en knoflook aan de tortilla toegevoegd. De tortilla kan zowel koud als warm worden gegeten.

Dit heb je nodig:
  • 4 grote vastkokende aardappelen, geschild
  • 8 el olijfolie
  • 6 eieren
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden (Denk even na over je plannen vanavond!)
  • 1 kleine ui, gesnipperd
Zo maak je het:

Snijd de aardappelen in plakjes van een 1/2 cm. Verhit de olie in een koekenpan en bak de aardappelplakjes in ca. 15 min. beetgaar. Voeg zout naar smaak toe. Schep voortdurend om zodat ze niet aanbranden of te bruin worden. Splits de eieren boven 2 kommen. Klop het eiwit stijf en de eidooiers luchtig. Spatel het eiwit luchtig door de eidooiers. Voeg peper en zout naar smaak toe. Voeg de knoflook en de ui toe aan de aardappelen en bak 5 min. mee. Schenk de geklopte eieren erover en laat op laag vuur met de deksel op de pan 5 min. garen. Keer de tortilla met behulp van een groot bord en bak de andere kant nog 4 min. Snijd de tortilla in punten. Lekker met stokbrood en olijven.

Sangria-blancaWitte Sangria

Bij een lekkere maaltijd mag een heerlijk drankje niet ontbreken. Sangria is heel Spanje bekend en geliefd. Dit drankje moet je dus zeker geprobeerd hebben tijdens jouw jongerenvakantie in Spanje. Met dit recept maak je makkelijk zelf witte sangria.

Dit heb je nodig:
  • 1 ananas
  • 2 nectarines
  • 1 fles droge witte wijn (750 ml)
  • 100 ml triple sec (likeur)
  • 700 ml Sprite
Zo maak je het

Snijd de kroon, de onderkant en de schil van de ananas. Verwijder de harde kern en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Snijd de nectarines doormidden en verwijder de pit. Snijd de helften in dunne partjes. Doe het fruit in een grote karaf. Schenk de witte wijn, triple sec en frisdrank erbij en vul aan met ijsblokjes.

Spaanse-tapasburgertjes-uit-de-ovenSpaanse tapasburgertjes uit de oven

Tapas is typisch Spaans, dit zijn allemaal kleine hapjes. De meeste tapasgerechten zijn niet erg moeilijk om te maken. Deze tapasburgertjes zijn erg lekker, niet alleen als lunch maar ook bij de borrel. Je kan dit gerecht eventueel ook als hoofdgerecht gebruiken, voeg dan meer rundergehakt toe en maak grotere burgers. Let op: voor dit gerecht heb je een oven nodig.

Dit heb je nodig:
  • 250 g mager rundergehakt
  • 1 eiwit, losgeklopt
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 chorizoworst (a 250 g), in 12 plakjes
  • 12 cherry tomaten
  • 1 kleine rode ui, fijngesnipperd
  • 100 ml tomatenbouillon (van tablet)
  • 2 el platte peterselie, fijngehakt
Zo maak je het:

Kneed het gehakt met eiwit, paprikapoeder, 1/2 tl zout en naar smaak peper heel stevig door elkaar. Verdeel het mengsel in 12 gelijke stukjes en vorm ze elk tot een hamburgertje. Verwarm de oven voor op 175 °C. Verwarm de koekenpan goed voor en bak de burgertjes in 1 min. aan elke kant mooi bruin. Bak ook de plakjes chorizo 1 min. aan elke kant. Leg de hamburgertjes in de ingevette ovenschaal en leg er een plakje chorizo en een cherrytomaatje op. Prik ze vast met een tapasprikker. Fruit de ui 1 min. in het bakvet en roer de tomatenbouillon en de peterselie erdoor. Schenk de jus in de ovenschaal. Schuif de schaal in het midden van de oven en laat de hamburgertjes in ca. 15 min. gaar worden. Serveer de tapas warm of lauwwarm uit de schaal. Lekker met stokbrood.

spaghettiSpaghetti met knoflook, olie en Spaanse peper

Een van de makkelijkste gerechten om te maken is spaghetti. Dit recept is simpel, makkelijk te maken én heeft een spaans tintje.

Dit heb je nodig:
  • 400 g spaghetti
  • 200 ml extra vergine olijfolie
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode Spaanse peper, fijngesneden
  • royale handvol bladpeterselie, fijngesneden
Zo maak je het:

Kook de spaghetti al dente in ruim kokend water met wat zout. Verhit intussen de olijfolie in een koekenpan met een dikke bodem op laag vuur en fruit de knoflook 1-2 minuten, roerend met een houten lepel om de geur door de olie te verspreiden. Voeg 2 eetlepels van het pastakookwater toe aan de pan en dan de Spaanse peper en de peterselie. Breng op smaak met zout en bak alles nog 3 minuten, nu en dan roerend. Giet de spaghetti snel af zodra hij klaar is, zodat hij wat vochtig blijft en voeg de saus toe. Schep voorzichtig om, laat de pan ongeveer 1 minuut op laag vuur staan en serveer de pasta dan op voorverwarmde borden.

Spaanse-creme-catalanaSpaanse Crema Catalana

Bij de Spaanse gerechten kan natuurlijk geen lekker toetje ontbreken. Deze Spaanse Crema Catalana is een perfecte afsluiter van de avondmaaltijd.

Dit heb je nodig:
  • 1 citroen
  • 500 ml slagroom
  • 1 kaneelstokje
  • 4 eieren
  • 60 g suiker
  • ca 4 el donkerbruine basterdsuiker
Zo maak je het:

Was en schil de citroen. Verwarm de slagroom met de citroenschillen en het kaneelstokje tot de slagroom net gaat koken. Haal de pan van het vuur en laat de room afkoelen. Verwijder de citroenschillen en het kaneelstokje. Splits de eieren (eiwitten worden niet gebruikt) en klop de eidooiers met 60 g suiker tot een wit mengsel. Klop het eimengsel door de slagroom.

Verwarm al roerend het slagroommengsel tot het mengsel dikker wordt. De crème is op de juiste dikte als ze op de achterkant van een houten lepel als laagje blijft hangen. Verdeel de crème over de bakjes. Laat de crème in de koelkast in ca 3 uur opstijven.

Wil je een lekker knapperig laagje op de crema catalana? Verwarm de oven voor op de grillstand.
Bestrooi de crème met een dun laagje basterdsuiker en laat deze onder de grill in ca 2 min karameliseren.

Vergelijk direct de goedkoopste jongerenvakanties naar Lloret de Mar

Handige tips & blog

Summer Carnival in Club Moëf Gaga

Summer Carnival in Lloret de Mar Lloret de Mar kent veel grote clubs en discotheken. Een van deze clubs is Moëf Gaga, met een historie van maar liefst 65 jaar...

De hele Costa Brava op één locatie: Vlaflip

Één groot feest aan de Costa Brava In 2016 start het eerste seizoen voor het concept Vlaflip. Dit concept is nieuw aan de Costa Brava. Het feest, met een iet...